Oranjecongres 2023

De Oranjevereniging Geleen en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen hebben alle aangesloten Oranjeverenigingen uitgenodigd tot het bijwonen van het Oranjecongres 2023 op in het weekend van 22-24 september in Sittard-Geleen.

 

De gemeente Sittard-Geleen is in 2001 via een herindeling ontstaan uit de voormalige gemeenten Sittard, Geleen en Born en is, na Maastricht en Venlo, de derde grootste gemeente van Limburg. De gemeente grenst zowel aan Duitsland als aan België en wordt aan de noordzijde begrensd door het smalste (6 km) stukje Nederland. Vanuit het noorden gezien, komt U hier de eerste heuvel (Kollenberg) tegen van het Zuid-Limburgse Heuvelland.

In het gebied van de huidige gemeente Sittard-Geleen bevonden zich ooit de oudste dorpen van Nederland. 5000 jaar geleden vestigden zich hier de Bandkeramiekers. Deze woonden in kleine nederzettingen met zo'n 50 tot 150 inwoners, in 5 tot 15 vrij grote huizen. Hun woningen lagen op de lössgronden nabij de Geleenbeek. Na zo'n 400 jaar hebben deze eerste, van de landbouw levende, bewoners deze regio weer verlaten.

De voormalige gemeente Sittard is een vestingstad; deze kreeg in 1243 stadsrechten. De voormalige gemeente Geleen werd in 1654 verheven tot Graafschap. Het kasteel in Born wordt vanaf 1150 vermeld. De geschiedenis van de gemeente Sittard-Geleen gaat dus vele jaren terug; het eigendom over deze gebieden is vaak gewisseld tussen de adel van België, Duitsland en Nederland en ook tijdens de Franse overheersing.

De omgeving van de gemeente is heuvelachtig, bosrijk met veel ruimte voor landbouw.

 

Hieronder een impressie van dit zeer geslaagde weekend.


Vrijdag 22 september 2023

De gasten checken in.

 • Met zo’n 80 mensen gaan we een rondwandeling maken door Sittard. De stad van Toon Hermans (rode draad + thema Congres = Liefde!) Sittard biedt veel: stille stadsparken, ruimte en veel groen. Stadswallen, oude panden en pandjes. Smalle steegjes met naambordjes ter herinnering aan het bezoek van Koningin Beatrix aan Sittard. Informatie over het imposante klooster (nu o.a. hotelfunctie) de vele vlak bij elkaar gelegen prachtige kerken én erfgoedherstel in steen én natuur. Het water komt weer terug in het oude centrum.
 • Daarna weer in de bus terug naar zalencentrum de Hanenhof. Meezingen én ook veel lachen met de muziekbingo door Kees Bos. Een heerlijke avond, mooie kick-off voor een KBOV-Congresweekend.

© OV Geleen 2023 / SHV

 


Zaterdag 23 september 2023 (Congres)

Het KBOV-congresgedeelte.

 • Thema vandaag 'de Liefde'. Een hommage aan en vaak de rode draad in het werk van Toon Hermans. Geboren in Sittard. Hij zei altijd: ‘Een kleine stad, een lieve stad’. Woorden die terug te vinden zijn op het naar hem vernoemde theater. Hoofdgast vandaag zou zijn Maurice Hermans, zoon van... Helaas stierf Maurice onverwachts in de aanlooptijd naar dit KBOV-Congres op 22 juni. Kleindochter Gemma nam het stokje van haar oom over en nam ons mee in een prachtig verhaal over haar opa. Zij groeide op bij Toon en Rietje Hermans thuis samen met het gezin van haar vader: Gaby Hermans.
 • Josine Droogendijk (Koningshuisdeskundige en veelgevraagde spreker bij TV-programma’s) liet ons een kijkje nemen in de kledingkasten van de Oranjes. Ook Kledingstukken en accessoires vertellen een verhaal. Niets lijkt zomaar ‘gekozen’: veel heeft symboliek. Een zeer bijzondere en informatieve bijdrage.
 • Er was een brief van de Koning om de gasten van alle vandaag aanwezige Oranjeverenigingen een hart onder de riem te steken qua vrijwillige bijdragen én hen te bedanken, en een speciaal woord ter felicitatie van de 100-jarige Oranjevereniging Geleen.Er waren woorden van gouverneur Emile Roemer via de digitale snelweg. Burgemeester Hans Verheijen heette de vandaag 125 aanwezige gasten welkom in zijn stad. En traditiegetrouw luisterden we naar de congresrede van Pieter Verhoeve.
 • Harmonie St. Cecilia en Schutterij 'Oud Geleen' gaven acte de présence.
 • Ronald Otten (voorzitter OV Geleen) haalde Oranjemomenten naar boven uit de 100-jarige geschiedenis. Voor deze 100e verjaardag ontving de OV Geleen een speciale KBOV-bondsvlag met 4 sterren vandaag...Van harte OV Geleen!
 • Afgesloten werd de ochtend met een boekpresentatie door Kemal Rijken. Titel: Monarchie. In dat boek laat Rijken zijn licht schijnen over de geschiedenis, de uitdagingen en de overlevingskansen van de monarchie (in Europa) startend na WO II.

Een volle imposante ochtend. Veel wetenswaardigheden, informatie, cultuur. Afgesloten werd met het zingen van het Wilhelmus.

© OV Geleen 2023 / SHV


Zaterdag 23 september 2023 (middag)

Na een goed verzorgde lunch was het tijd om de bussen in te stappen.

 • Bus één reed naar het smalste deel van Nederland. Daar een bezoek aan een nét over de grens in Duistland en tóch Nederlands gelegen kasteel Millen. We werden rondgeleid door de eigenaar en volgden een workshop in het atelier aldaar van drie gerenommeerde glasblazers. Daarna werd het gezelschap in de Schipperskerk in Papenhoven geïnformeerd over het prestigieuze project ‘Consortium Maasproject’. Ofwel een project ter bescherming van water, landschap én bewoners. Het water en het landschap weer ruimte geven. De bewoners een veilige plek om te wonen. Een project wereldwijd geroemd en vaak ter voorbeeld gebruikt.
 • Bus twee maakte een rondtocht, een stadstour langs diverse historische plekjes van de gemeente. De Carréhoeve ‘Biesenhof’ (750 jaar oud, onder Duits en Frans gesternte gestaan) tot aan de jaren ’70 van de 20e eeuw in handen geweest van diverse families, nu een prachtige horeca-functie. De Pater Karel Hoeve. Gelegen in Munster-Geleen. Deze Pater, geboren in Munster-Geleen, maar lang gewoond in Ierland en Engeland groeide uit tot iemand die stond voor stilte, onthaasten en reflectie. Nog steeds actueel en dus wordt de kapel vaak bezocht. Een blik op de schootsvelden met uitzicht op de Basiliek O.L.V. van het Heilig Hart, de skyline van Sittard zogezegd, Een stop bij Kasteel Limbricht en  Kasteel Obbicht (heel vaak gebruikt tegenwoordig als trouwlocaties), en informatie langsrijdend bij de Chemelot/Brightlands Campus. Alle stops mag men pareltjes binnen de gemeente Sittard-Geleen noemen.

© OV Geleen 2023 / SHV

Bus 1: 't smalste stukje Nederland (Kasteel Millen met glasblazerij)                                                              © OV Geleen 2023 / SHV

Bus 1: 't smalste stukje Nederland (Project Grensmaas)                                                                                © OV Geleen 2023 / SHV

Bus 2: Stadstour                                                                                                                                               © OV Geleen 2023 / NV


Zaterdag 23 september 2023 (ontvangst college B&W)

Na genoten te hebben van de mooie plekjes wat de gemeente Sittard-Geleen te bieden heeft werden de gasten in de stadswinkel van het gemeentehuis Geleen ontvangen door het college van Burgemeester en Wethouders, in de persoon van burgemeester Hans Verheijen en de wethouders leon Geilen en Ivo Tillie.

 

Na een mooi en dankbaar welkomstwoord werden er drankjes en heerlijke lekkernijen aangeboden en kon iedereen fijn met elkaar in gesprek........toch had de burgemeester ook nog een verrassing en werd ons lid , Corry van Ballegooy-Boyens, benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.

© OV Geleen 2023 / SHV/NV


Zaterdag 23 september 2023 (avond programma)

Tijd om samen te gaan eten. De bandjes om de polsen van de Congresgasten wezen de weg naar de tafels onder de noemer: ‘Zoek de bijpassende ballonnen’. Kleurrijk en handig!

 • De eigenaresse van Zalencentrum de Hanenhof stond persoonlijk garant voor een heerlijk diner-buffet met keuzes voor eenieder. En vooral ook het dessert-buffet was letterlijk en figuurlijk het toetje!
 • De mensen van de Oranjevereniging Geleen werden door het bestuur van de KBOV uitgebreid toegesproken en bedankt. Dit alles vergezeld gaand van mooie bloemen en een prachtig KBOV-aandenken. Het dankbare en warme applaus deed de rest!
 • De band ‘Chocolata’ zorgde voor toepasselijke achtergrondmuziek. Langs de tafels kwam en ging een goochelaar die zich nadien als een entertainer van formaat ontwikkelde op het grote podium. Josef-Emil Blockwurst was zeer snel, verbaasde met trucs én zijn rappe tong en liet de lachspieren goed werken. Rond de klok van 21.30 was het afscheid nemen geblazen na een volle, mooie en interessante dag.
 • Bij vertrek was er voor elke gast een goedgevulde Goodiebag. Met veel informatie over Sittard-Geleen en de regio, ofwel: kom nog eens terug!

© OV Geleen 2023 / SHV


Zondag 24 september 2023 (afsluiting)

Voor zo’n kleine 40 mensen werd het Congresweekend afgesloten op zondagmorgen.

 • Allereerst was er een korte, inspirerende en reflecterende oecumenische dienst in de basiliek van O.L. Vrouw van het Heilig Hart. Gerealiseerd in 1879, in 1883 als eerste in Nederland door Paus Leo XIII tot basikiek verheven. Een bedevaartskerk, en nog steeds dagelijks geopend.  
 • Voorgangers waren Deken Mgr Rob Merkx en Dominee Jolien Leefers. Lector Truus Spee ( OV Geleen) verzorgde de lezingen. Organist Willem Hörmann zorgde voor de muzikale inbreng.
 • Daarna nam kerkgids Seph Castro het gezelschap mee in de geschiedenis van deze kleinste basiliek van Nederland. Met leuke weetjes ook. O.a. van het bezoek van Koningin Beatrix aan deze basiliek.
 • Na deze uitleg stak het gezelschap over naar het Mariapark. En nee…dit is geen park maar een historisch gebouw. Gebouwd recht tegenover voornoemde kerk om de vele bedevaartsgangers en pelgrims op te vangen. Een vierkant complex, in het midden een zeer stil stadspark…
 • De lunch werd genuttigd. Tijd voor dankwoorden en afscheid. Namens de OV Geleen nam Ronald Otten het woord, namens de KBOV Dick Steenks.

 

Het jaarlijkse KBOV-Congres 2023 zit er weer op. Dank aan de gasten én aan de organisatoren. Wie weet tot ziens in 2024!

© OV Geleen 2023 / SHV